1200 mm na veslování

 
Na Mistrovství Evropy ve veslování v Račicích se mi neočekávaně naskytla příležitost zapůjčit si od Canonu objektiv Canon EF 600 mm F4 L IS II a jelikož jsem měl k dispozici svůj vlastní konvertor Canon 2× III, vyzkoušel jsem, jak vypadá 1200 mm na fullframu.

Působivá sestava

Vypadá to takhle

Vypadá to takhle

 
Na délku to celé měří 75 cm a hmotnost celé sestavy je 5,7 kg a cena (v nákupních cenách nové techniky) kolem 480 000 Kč. Není divu, že jsem s tím raději šel pěšky, i když jinak jsem se přesouval na koloběžce :)

Monopod jsem u sebe neměl, byl jsem tedy odkázaný na focení z ruky a šlo to, v hmotnosti nebyl extra velký problém. Horší bylo chování stabilizace, kdy s konvertorem obraz v hledáčku hodně "plaval", což značně komplikovalo komponování, tady by monopod výrazně pomohl. Bez konvertoru se stabilizace chovala na jedničku.

1200 mm v praxi

 
Myslíte, že s 1200 mm není nic příliš daleko? Chyba lávky, například při fotografování z čela račického kanálu na závodníky, projíždějící cílem, to vypadalo takto:

MEveslovani2017_35

Situační plánek

Situační plánek

 
Jak vidíte, přiblížení je sice impozantní, ale vzhledem k obřím rozměrům kanálu stejně nestačí.

A co z toho leze? Podívejte se sami. Foceno na plnou díru (tedy F8) a musím přiznat, že přítomnost konvertoru je znát. Konvertor 1,4× by byl z hlediska kvality podstatně vhodnější. Ale pro webové použití to nehraje roli a hlavní bylo, že mi tato sestava umožnila vyfotit něco, co by jinak nešlo. Rozhodně to byl zážitek. 

1200mm_01

1200mm_02

1200mm_03

 
Fotky v plném rozlišení si můžete stáhnout z mého Dropboxu.

Leave a reply

Your email address will not be published.