Klíčová slova aneb vtipné vyhledávání

Přiznám se, že mě baví sledovat statistiky návštěvnosti svého webu a z nich zdaleka nejzábavnější je statistika z vyhledávačů – neboli co lidé vyhledávali a přivedlo je to na moje stránky. Podívejte se na hitparádu těch nejzajímavějších, nejvtipnějších či nejneuvěřitelnějších. Ještě poznámka, že statistika vychází z roku 2010 a hledaná spojení jsou zvýrazněna tučně.

Napřed vážně

Začneme serióznějšími dotazy. Drtivou převahu mělo pochopitelně hledání mého jména, martin kozák (2250) a martin kozak (1134). Dohromady tedy 3384 dotazů. Na tom je zajímavý jen ten fakt, že pořád ještě často uživatel místo toho, aby zadal přímo webovou adresu (martinkozak.com nemůže být složité si zapamatovat), jde například na seznam.cz a tam si nechá vyhledat jméno. Že je to možná nakonec přece jen lepší ilustruje následující výčet lidové tvořivosti aneb zkomolenin mého jména, které by – přímo zadané – skončily errorem 404, avšak vyhledávač si s nimi poradí (některé tvary jsou ale možná skutečná jména jiných osob): martin kožakmartijn kozak, mrtin kozak, marrtin kozak, marin kozák, martin hozak, martin izák, martin koszak, martin kozek, martin kozok, martinko kozákmertin kozak, marti kozák, martin kožák, the martin kozak.

Mezi další seriózní dotazy patří vyhledávání fotografického příslušenství různých značek. Jasně vede samyang (314), následovaný heslem tilt shift (234) a yongnuo (188). Stále ještě jsme u fotografování a u hesel od návod fotografie vypadá jako modely photoshop přes pozvolný přechod fotografie do jedné barvy photoshop až po dosazeni uplne tmy na fotografii.

Odlehčujeme

Jiná vyhledávání nemají s fotografováním na první pohled nic společného, ale na ten druhý se v nich focení ukrývá a spojuje je s mým webem. Mohly by sem patřit například clona lustrsáňky s ohrádkou a ruda pivrnec foto (oboje MČR v sáňkování) nebo třeba zlatá přilba výhled z tribunySekačka johansen pravděpodobně zavedla návštěvníka na článek o tom, jak poskládat sekvenci snímků, tzv. sekačku a občanské judo martin bude asi spojeno s fotogalerií z Noris Cupu v judu. Recenze pláštěnky značky Think Tank nejspíš způsobila, že ke mně zavítal někdo, kdo chtěl koupit model vodotěsného tanku. Za některá spojení si můžu sám, respektive moje obliba hrát si se slovy. Ta přivedla na mé stránky například hledače spojení stůl na pink ponk a www.kerlink.cz.

Ve statistikách vyhledávače se ale vyskytují i chytré myšlenky, za všechny například objektiv je důležitější než tělonejsme tak bohatí abychom kupovali levné věci nebo moje oblíbené nejlepsi plan neprezije kontakt s nepritelem (žádný bojový plán nepřežije první kontakt s nepřítelem).

Někteří hledající u mě hledají rady: jak poznám předek a zadek snb, jakým způsobem se měří skoky na lyžích, jak udělat šedou fotku jen napůlco fotografovat nebo najlepsia fotoskola či za tyden naucit plochou drahu? Že bych přejmenoval svůj web na martinkozak.com: zázraky na počkání?  A kdo je známý sportovní fotograf?

Na všechny dotazy zkrátka odpověď nemám. Například netuším, kde se na olšanských hřbitovech plave - heslo olšanské hřbitovy plavání. Nevím, kde nalézt anti sparta fotky ani nenabízím ke stažení pozadia gepard modry ani nevím, jak na jemne doostrovanie na d3. Modelařinu taky neprovozuji a tudíž ani nemám polep mercedes 1:8. Ale shodnu se, že letos bylo moc snímků na czech press photo.

Legrace musí být

Ani na jídlo se nezapomnělo. Z masových hesel ke mně vede například zařizení kravínů nebo uprava sekany. S jídlem má něco společného i vyhledávání rajče zelenina nebo ovoce či druhy mečů na ořezávání řepy, (ano, s čárkou na konci) nebo pozvání na hody.

Cestu si ke mně najdou i romantické povahy. Jak jinak si vysvětlit hesla májové výkřikylétat jako pták nebo dárek pro martinu?

Z některých dotazů ale radost nemám. Pokud návštěvníka na váš web přivede vyhledávání velmi slabé, něco bude zřejmě špatně. Stejně tak lovec duší myslím, že nejsem. A protivný zvuk vuvuzely ke stazeni už nechci po fotbalovém MS ani slyšet. Ani návštěvníka, který zkoušel hledat házená martin kozák, jsem nejspíš nepotěšil, neboť jsem házenou nikdy nefotil.

O gramatické chyby a překlepy nebývá při hledání nouze, namátkou třeba snezne bobi, tadety pf2011stahnif plastence, lcdvf foto kupit a básničky o ježiškovy nebo ještě ostřící proužek a skazit vs zkazit. Pobavilo mě i heslo stadion markéta skateboard praha - na Markétě žádný skateboard není.

Blížím se ke konci a na řadu přicházejí úlety, které se mnou doufám nemají nic společného, ale přesto hledajícího přivedly ke mně. R s mekcenom bude nejspíš "ř", ovšem co to má společného s martinkozak.com, netuším. Podobně nevím, co je za slovo galečka a proč ke mně přitáhlo dva návštěvníky? Ani pan Google nezná spojení řemen na dobro a co je f 5101 plast se neodvážím tipovat.

Nejpodivnější na konec

Na samotný závěr ještě dvě perličky. Že je moje kniha až tak populární jsem netušil, ale asi na tom něco bude, viz hledání velká kniha sportovní fotografie martin kozák ulozto a velká kniha sportovní fotografie martin kozák pdf stahuj. Jen doufám, že vyhledávače na tento dotaz mlčí. A také pomalu pronikám k našim východním a ještě východnějším sousedům. Schválně, poznáte, co se skrývá pod hesly тилт-шифт адаптер для м42 a druhým サムヤン 8/3.5 フィッシュアイ?

To by bylo na téma vyhledávání vše. Doufám, že vás dnešní lehčí článek pobavil a schválně se zkuste podívat do svých statistik, určitě tam najdete podobné šílenosti jako já.

PS: soutěž o nejdelší heslo vyhrává... famfáry...: martin kozak photoblogsport and news photographyo autoroviarchivodkazyreferencesvatbyrss«»blackrapid

4 Comments

  1. by David on 09/02/2011  21:51 Reply

    Jelikož jsem teprve nedávno spustil web tak samozřejmě taky sleduju bedlivě statistiky a snažim se web ještě trochu doladit. Jenže mě třeba v googlu vyhledává tak málo lidi že pořádné výsledky nemám :-)

  2. by Lukas on 09/02/2011  11:55 Reply

    тилт-шифт адаптер для м42 - tipuju Tilt-shift adapter na M42

    To druhé tipuju Sam Yang - viz výše :-)

  3. by Radek Burda on 09/02/2011  10:22 Reply

    サムヤン 8/3.5 フィッシュアイ = Sam Yang 8/3.5 Fisheye

    (uplne ustrelene to tedy zas neni)

  4. by Jiri Srba on 09/02/2011  09:55 Reply

    Hezke, fakt jsem se pobavil ;-)

Leave a reply

Your email address will not be published.