Z fotografa kameramanem

Láká vás vyzkoušet video se zrcadlovkou? Mě moc. Přes tři měsíce nosím před očima klip z taneční soutěže – detaily přešlapujících nohou tanečníků, spojené ruce, úsměvy, vířící barvy a lesk flitrů. Jenže čím víc nad tím přemýšlím, tím jsem přesvědčenější o tom, že tak snadné to nebude.

S příchodem videa do zrcadlovek se podařilo dostat doteď cenově nedostupnou kvalitu i mezi amatéry. Zprvu opovrhovaná funkce se rychle prosadila a například tvůrci známého Dr. House použili Canon 5D Mk II pro natočení poslední epizody aktuální série a Greg Yaitanes, režisér, prohlásil, že "je to budoucnost".

Zapomeňte na to, co jste se dosud naučili o fotografii; video chce úplně jiný přístup. Po prvních nadšených pokusech přichází rozčarování. Navzdory výborné kvalitě záznamu současných zrcadlovek jde stále o fotoaparát, který je navržen pro fotografování a tomu odpovídá i jeho ergonomie a funkce. Ostření ve video módu nefunguje, i když je naštěstí video záběr tolerantnější vůči správnému zaostření než fotografie. Na švenkování přibíhajících koní, změnu zoomu a doostřování by jeden potřeboval tři ruce a dva mozky. Zatímco při fotografování eliminuje třesot rukou krátký čas, u videa nic takového nepomůže. Roztřepané záběry působí amatérsky, a tak je třeba kvalitní stativ s fluidní hlavou nebo stabilizátor (objektivu, čipu či různé steady shoty).

Nabízející se šance se chopily různé firmy a kolem příslušenství pro videozrcadlovky se rychle rozvíjí velký byznys. Asi nemusím zmiňovat, že veškerá udělátka jsou pekelně drahá.


Glidecam 2000 Pro

Videozáběry je třeba mnohem více předem promyslet a naplánovat, rozmyslet si záměr, sestavit scénář. Změna kompozice během záběru působí většinou rušivě. Video neoříznete a prakticky nefunguje panning s dlouhým časem. Těžko se spojuje na jedné akci fotografování zároveň s videem. Bez určení priorit hrozí, že nezvládnete pořádně ani jedno. K tomu všemu se přidává zvuk – něco, co u fotografování vůbec řešit nemusíte.

Zatímco fotografie lze někdy jen vysypat z karty a máte hotovo, natočením videomateriálu práce zdaleka nekončí a surový materiál je jen velmi hrubým polotovarem. Samostatná fotografie funguje velice často dobře, jeden samostatný videozáběr většinou vůbec, a proto je třeba výsledné video složit z více záběrů. Sestříhat je tak, aby dohromady pasovaly k sobě a tvořily funkční celek, navázat je na hudbu a podobně. Ani nemluvím o tom, že střih videa ve full HD kvalitě vyžaduje výkonný počítač a znalost minimálně jednoho dalšího programu.

Naštěstí už v dnešní době není problém dostat video k divákům; existuje bezpočet portálů pro sdílení videí (YouTube, Vimeo apod.). Pořád je ale "snazší" prolistovat čtyřicet fotografií (obzvlášť když si podle náhledů můžu zobrazit jen některé) než shlédnout pětiminutový klip.

Video je zkrátka úplně jiná disciplína. Vzpomeňte si na své těžké fotografické začátky, znásobte obtíže třema a získáte představu, co vás čeká. A na závěr ještě jedna moudrost: Že je někdo výborný fotograf ještě vůbec nemusí znamenat, že z něj bude i kvalitní "filmový" tvůrce.

2 Comments

  1. by cypp on 27/05/2010  13:09 Reply

    http://videosift.com/video/great-Tilt-Shift-video-of-trains-in-Switzerland-Canon-5D

  2. by Stehlikt on 18/04/2010  11:54 Reply

    můžu jen potvrdit natáčím filmy, teď i se zrdcadlovkou a je to opravdu parádní používat malou hloubku ostrosti,ale je to o dost složitější ovládat..:P

Leave a reply

Your email address will not be published.